Landjäger, Del 1

Då var det dags för Landjäger.

Detta är en Tysk korv som man kan läsa mer om här, wikipedia har ju alltid sanning. Visste bara inte vilket recept som jag skulle använda. Då kom boken KORV av Kristofer Franzén, på sidan 88 finns det en manual/beskrivning/recept hur detta går till. Denna korv är lite lustig då den skall läggas att mogna i en press för att bli fyrkantig.

Stulen bild från Internet, fyrkantigheten syns inte så bra

Här är receptet enligt boken KORV, korven skall först mogna sedan rökas och torkas.

 


Korvrecept

Börjar med att förbereda allt så man inte behöver greja med det när köttet är framme, detta för att ha så låg köttemperatur som möjligt

Kryddor, KORVbok, vågar, startkultur, korvhornAlla kryddor och boken
Svinfjälster på avsaltning. Jag brukar lägga dom i blöt på kvällen i kylskåp och byter vatten 3 – 4 ggr

Skär köttet i kuber ca 4*4 cm och försök hålla kallt, om du blir avbruten in med grejorna i frysen.
Tillsätt fingervarmt vatten till startkulturen och låt stå ca 10 min (inte jätteviktigt men bakterierna vaknar bra till liv då). Skär även späcket i kuber blanda kuberna och tillsätt startkulturen samt kryddorna, utom saltet, BLANDA VÄL

Köttemperatur -1,4 ‘C

Mal nu i din köttkvarn. Jag tog först en 6 mm hålskiva, malde sedan allt en gång till genom en 3 mm hålskiva. Korvsmeten blev ganska slät dvs jag kommer nog nästa gång att ta först 6 mm sedan 4,5 mm. 

Ingen vacker bild men först 6 mm hålskiva sedan 3, skall ta 4,5 som slutmalning nästa gång Fyller korvsprutan samt förbereder fjälsterFyll korvsprutan och försök att packa utan luftfickor

Korvhorn med svinfjälster

Då när vi förberett allt är det dags att tillverka korven. Stoppa fjälstren ganska löst. Gjorde längder som matkniven ni ser på bilden, 22 cm. Jag tillverkade ca 50 cm korvlängder, klämde ihop på mitten och packade ihop ändarna så att jag fick 3 – 4 cm mellan korvarnaStart av korvsprutning
Korven klar

När man tillverkat all korv skall den läggas i korvpress. Man behöver givetvis inte en specialpress utan kan ta 2 st skärbrädor el dyligt. Jag gjorde en snabbt ihopbyggd press av formplywood, diskade och förberedde ur mathygienisk synpunkt

Korvpress 30 * 48 cm
Höger sida

Vänster sida

Nu är själva korvmakandet klart. Korven skall nu in i kylskåp + 4 ‘C och mogna i 6 dygn. Sedan skall korven rökas, men återkommer senare med detta. Ser fram emot slutresultatet, smeten var god.

11 reaktioner till “Landjäger, Del 1”

 1. Två kommentarer: Det är bra att hälla startkulturen på det magra köttet innan man blandar det med späcket. Det gör bara nytta där.Lägg en tung tyngd ovanpå korvpressen, så att det tynger ordentligt. Pressningen är ju också ett sätt att bli av med lite av vattnet i korven.

  Gilla

 2. Bra, tackar allt av lärdom tar jag åt mig! Jag satte tvingar runt min press, inte snyggt men funtionellt, ville inte ha bild på detta. Du är expert jag lyssnar!

  Gilla

 3. Jag skall vara lite besserwisser och korrigera, man kan inte kalibrera en våg utan bara kontrollera. Ja jag har kontrollerat den slår +0.15 gram vilket är bra för denna lilla väg, mycket våg för pengarna. 🙂

  Gilla

 4. […] Landjäger har jag bloggat om tiigare. Denna fantastiska fyrkantiga/rektagulära korv är en sydtysk specialitet som är mkt god. Den är vanlig bland jägare, vandrare och friluftsmänniskor som ett litet tilltugg på sitt utövande. Korven har en ganska mild kryddsmak men är mkt karaktäristisk pga sin fyrkantiga form. […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.