Bygg ditt eget fermenterings-, mognadsskåp, inledning del 2

Inledningstankar viktig även så här, planering och fundering.

Måste poängtera att mina skåp INTE är helautomatiska som man bara hänger in sin korv i och sedan kommer tillbaka 2 mån senare så är allt klart. Nej, detta kräver skötsel och finlir, som att tillverka champagne, man får gå och gossa, kolla och justera allt eftersom.

Har fått frågor ang luftfuktighet.
Nu går jag händelserna lite i förväg men eftersom frågor dykt upp så vill jag föra ett resonemang ang detta.

Tanken som sagt är att bygga så kostnadseffektivt som möjligt med bästa resultat.

– Att styratemperaturen uppåt, inga problem, värmeelement. Enkelt, med precision.
– Att styra temperaturen nedåt, inga problem, kylskåpets kylelement. Enkelt, lite grövre än ovan pga att kylskåpets kylelement arbetar med en kompressor och den kan inte finlira bara on, off. Samt att kylskåpets kylelement har relativt stor massa och får således lite restkyla efter avstängd kompressor. Det kan lösas genom peltier kylelement men det är en helt annan skola…
– Att höja luftfuktigheten, inga problem, luftfuktare. Enkelt med relativt bra precision.
– Att sänka luftfuktigheten, inga problem OM omgivningstemperaturen ligger under sättvärdet/börvärdet för temperaturen! Då arbetar värmeelementet att höja skåpets temperatur och torkar således ur luften.

Det finns dock vissa problem med sänkning av luftfuktigheten. Dom uppstår när omgivningstemperaturen är ung samma som kylskåpets innertemperaturen (börvärde). Då behöver varken kyla eller värme arbeta så inget torkar ur luften. Hur löser man det? Ja man kan ju sätta in en Luftavfuktare t ex. Problemet med vanliga kondensavskiljare är att dom kräver relativt hög temperatur. Den ovan t ex slutar fungera vid 14 ‘C och redan några grader innan är det dåligt. Allt detta för att det finns något som heter daggpunkt. Vid vilken temperatur som vattenånga kondenserar vid en viss luftfuktighet. Om man tänker vanliga luftavfuktare för källare t ex så arbetar dom helst vid 20 ‘C och uppåt. I dessa finns det (oftast) en liten kylplatta som vattnet kondenserar på.
Ytterligare problem blir det av att en luftavfuktare avger värme inne i kylskåpet och det vill vi inte.
Det finns sorbtionsavfuktare  män då är vi där igen med pengarna!

Vad återstår då, jo att torka med kontrollerad värme. Precis nu experimenterar jag med en lösning (skall ha en logger i skåpet inatt) som inte är så sofistikerad men som fungerar. När luftfuktigheten uppnått rätt värde, låt säga 85 %Rh och sedan sakta ökar startas mitt värmeelement och torkar ur luften, alltså i detta läget styr elektroniken för luftfuktigheten värmen och inte elektroniken för temperaturregleringen. Nackdelen är att jag får en överstegring av värmen innan kylskåpets kylelement har tagit tillbaka tempen till börvärdet. Det fungerar som tänkt men ganska grovt.

Filar nu på en bättre lösning. Som är teoretiskt är såhär, om man låter kylskåpets kylelement kyla som vanligt alltså man sätter termostaten på ca 3-4 (eller vilken skala man nu har) sedan låter man värmeelementet arbeta uppåt (i temp) i kylskåpet så torkas automatisk luften ur och man behöver ingen annan styrning än detta. Återkommer senare blev plötsligt upptagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.