9 reaktioner till “Blandade rök och korvbilder”

 1. Till det rökta köttet användes 10% saltlake som sprutsaltades. Fläsket blev lagom men resten skulle upp några % till kanske 12-14% saltlake

  Gilla

 2. Du har ett cementrör anslutet till röken och nergrävt. Det går till en eldstad kan jag gissa.Jag hade tänkt använda ett 3 m spirorör ovan jord till intag. Kan du ha en uppfattning om det blir tillräckligt kallt i röken ( liknande din) för kallrökning.

  Gilla

 3. 3m blir bra MEN man rekomenderar aldrig spirorör på eldstadsidan. Detta för att det frigörs Zink och Nikelföreningar som är direkt ohälsosamma för dig och dina rökprodukter. Se om du inte kan få tag på cement eller rostfritt rör istället. Cementrör är inte så dyra och om du känner nägon lantbrukare brukar dom ha sådana liggande. Dom kallas förövrigt lantbruksrör.

  Gilla

 4. Som jag sade ovan så räcker 3m för att kallröka. Men du får inte elda för hastigt. Börja med att elda på låt det sedan bli en glödbädd och lägg lite ved på detta och "pyr röka"

  Gilla

 5. Skåpet klart men elementet du har fixar jag inte. Provar just nu att ha en kokplatta i skåpet som jag ställer en rostfri bunke på med spån i.Torra eller blöta spån?Tempen blir ca 27 gr C.

  Gilla

 6. Lite mer fylligare inläggI Marianskis bok, Meat smoking and smokehouse design, vilket jag rekomenderar starkt så finns det att läsa om luftfuktighet och rökning. Den produkt du skall röka skall vara yttorr! Luftfuktigheten i rökskåpet skall vara högre vid kallrökning än varmrökning. Kallrökning, temp lägre än 22ºC = 75-80%RH. Varmrökning 70-85ºC ca 50-65%RH och Basturökning, högre temp blir luftfuktigheten vad den blir.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.