Fermenteringsskåp – cirkulationsfläkt

Nu är det dax att montera cirkulationsfläkten. Tar en gammal datorfläkt och sågar hål i plywood för att fästa se bilder. Monterar samtidigt en värmelampa för avfuktning. se bilder.

5 reaktioner till “Fermenteringsskåp – cirkulationsfläkt”

 1. Fungerar det bra med en värmelampa för avfuktning?Jag torkar korv i ett gammalt kylskåp, där jag har en liten fläkt och termostat för temperatur. men det är svårt med luftfuktigheten. Jag får öppna skåpet i tid och otid för att få ner luftfuktigheten.Med vänlig hälsningFredrik

  Gilla

 2. Hejsan FredrikJo det fungerar alldeles utmärkt med en värmelampa/terrarielampa. Detta är det stora problemet med mognadsskåpen, luftfuktigheten uppåt. Att styre temp upp och ner är enkelt. Att styra fukt uppåt är enkelt men att sänka luftftuktigheten är svårare under kontrollerbara förhållanden. Däremot måste jag säga att i många charkuteriböcker står det att man skall börja med en luftfuktighet på ca 85% och sedan succesivt sänka. Jag tycker av erfarenhet att det är för låg luftfuktighet. Man får ofta en litet "rim" för hårt torkat ytskickt på korven som gör att resterande korven inte blir bra torkad. Om du ser detta http://korvoteknik.blogspot.se/2012/03/fankalssalami-2.html och tittar på grafen över luftfuktigheten så kan du se när jag stängde av lampan, luftfuktigheten steg. Var bara observant att du inte får mögelbildning men då kan du tvätta av korvarna i ättiklösn. eller vinäger.

  Gilla

 3. Tack för snabbt svar!Då ska jag testa med en sån.Jag har en halvkyl tror du 60w blir bra eller ska jag ta en med lägre watt?Med vänlig hälsningFredrik

  Gilla

 4. 60W blir nog bra, jag har en 60W terrarielampa och den ger ju 100% värme. Skriver nu lite om detta i mitt nästa inlägg

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.