Fermenteringsskåp – loggning av temp och luftfuktighet

Har nu trimmat in skåpet map temp och fukt. Har loggat temperaturen med min logger EL-USB-2-LCD+
Tycker att resultatet är mkt bra. Inställda börvärden är 15’C och 80%rh. Som ni ser slår tempen på en halv grad och luftfuktigheten varierar mellan ca 77 – 83%rh. Detta betraktar jag som bra.

Proffsskåp har INTE bättre prestanda!

9 reaktioner till “Fermenteringsskåp – loggning av temp och luftfuktighet”

 1. Det är imponerande prestanda på ditt skåp!Jag är själv sugen på att bygga ett, och har börjat samla ihop lite delar. Jag är nyfiken på hur du ställer in parametrarna i PID -controllen. Kopplingsdifferenser osv.

  Gilla

 2. PID brukar jag normalt inte röra. Att låta regulatorn göra en sk Autotuning, At blir så bra att det inte behövs regleras någon PID parameter. Vill du ändra PID parametrar ta det försiktigt för man har normalt lite kontroll, se manualer hos Auberins. En Autotuning kan däremot göras om då och då beroende på omgivningstemperatur säg var 3e månad men blir alltid mycket braVar detta svar nog?

  Gilla

 3. Tack för ditt snabba svar!Det jag funderar mest på är styrningen av kylsidan. Mest för att inte få en massa onödiga till och frånslag på kompressorn, men det kanske det inte blir / har någon betydelse?

  Gilla

 4. Förstår din oro, att en kompressor slår till och från är inte bra. Den perioden med on/off för kopmpressorn är ca 20 – 30 min och det är nog vad ett normalkylskåp arbetar inomhus. Man kan tänka sig att utöka hysteresen i regulatorn för att minimera kompressorns till och frånslag. Jag har mina skåp i en carport (utomhus) vilket gör att omgivningstemperaturen kyler skåpet och då behöver således inte kompressorn starta så ofta. Man kan ställa in en hysteres eller "död zon" vilket gör att varken kyla eller värme jobbar inom en given temperatur. Svårt att förklara via detta forum men jag kan kortfattat säga att mina skåp fungerar bra under ca 1 års drift och skullle dom gå sönder är ett nytt skåp på blocket ca 500:-Man kan tänka sig att ändra pid inställningarna då d parametern så att tempen nästan inte orkar upp till börvärde då behöver aldrig kompressorn starta men jag ser inget behov av det!Återkom gärna med frågor eller besök!

  Gilla

 5. Om du ser i bilden ovan kan du se antal till och frånslag i timman när den blå kurvan går neråt från topp arbetar kompressorn till förutbestämt börvärde.

  Gilla

 6. Måste ställa några frågor till…Jag har fått tag på ett skåp med inbyggd fläkt a'la "bacterial control" som electroskräp kallar det. Är detta bra eller dåligt? Hur använder du datorfläkten i ditt skåp, är det bara när luften behöver torkas, eller går den hela tiden?Min tanke är att använda den inbyggda fläkten, istället för en extra datorfläkt, vad tror du om detta?

  Gilla

 7. HejJo först så har jag varit tveksam men nu tänkt om. Det kan finnas fördelar och nackdelarFördelar:Du behöver inte någon cirkularionsfläkt utan får en bra fördelning av kylan i skåpet, försök då bara att vinkla bort luftströmmen från korvenm så att du inte yttorkar för snabbt.Enklara installation då du redan har en fläkt.Nackdelar:Du kan få en yttorkning som göt att korven inte trokar rakt genom. Sedan kan du inte kontrollera luftströmmen/flödet.En till nackdel är om fläkten inte går när kylskåpets kylaggreghat går. Då har du ingen cirkulation vid värmeläget.Detta är dock helt värt att prova och jag ser med spänd förväntan på dina resultat, sätt en skiva som gör att luftströmmen inte går direkt mot korven.

  Gilla

 8. Den elektroniska styrningen är troligen något vajj med i skåpet, så den ska jag kassera helt. Min plan är att styra kompressorn direkt på dess startrelä. Så min tanke är att styra fläkten med någon typ av varvalsregulator/motordimmer.Har du upplevt att "ödlelampan" inte är nödvändig för torkningen?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.