Najadlax – rökning

Så var det dax att röka laxen efter 2 dygns gravning, se här.

Har fått förfrågningar ang temperaturstyrning i min rök, så här gör jag. Jag har byggt en regulator som styr 3 st element utan fläkt i röken. Den totala effekten på dessa element är ca 2500w, detta räcker gott och väl för att öka temperaturen till 100°C om man vill. Har isolerat röken väl! Min reglerenhet ser ni på bilderna nedan och regulatorerna är köpta från Auberins. Jag håller mig mycket väl inom ± 1°C men det är ju inte nödvändigt. Har en givare som känner av innertemperaturen i skåpet och en givbare som känner av innertemperaturen i köttet/fisken. När jag t ex sätter ett börvärde på 65°C innertemperatur i köttet så stängs röken av och kallnar vid uppnått börvärde. Min rökgenerator behöver laddas varje timma och skall byggas om med större flisförråd.

Som rökaggregat har jag 3 möjligheter:

  • Bradleysmoker, vilken jag tycker är kass och dyr!
  • Traditionell eldstad med ved/spåneldning
  • Rökgenerator typ, smokedaddy. Jag har byggt min själv. Denna tycker jag är bäst!

Med sistnämda rökgeneratorn kan jag kallröka året runt. Denna lax tar ca 12 tim att kallröka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.