Rökt sidfläsk

Rökte även sidfläsk i förrgår. Jag vill ha rejält med röksmak, inga fina subtila röksmaker på mitt sidfläsk. Mitt fläsk skall kännas omedelbart att det är rökt! Denna typ av sidfläsk är svår om inte omöjlig att finna i mataffärer. Vi har en lokal rökare som är bra på detta men nu vill jag prova själv. Har saltat i lake enligt detta.

Värmde röken till 100°C och lät fläsket gå till 68°C innertemperatur. Fortsatte därefter att kallröka i 24 timmar. MYCKET GOTT!

3 reaktioner till “Rökt sidfläsk”

 1. Hej! Har hållit på att röka några år nu och kommit fram till liknande metod. Upp med tempen, kolla med termometer i kärnan, sedan efterröka. Just här kan man med fördel använda aromatiska träsorter, fast jag tycker inte det blir så stor skillnad. Tänker gå in för att krydda, få de hur det blir. På fredag blir det ett par bitar med sichuanpeppar. Obs! måste köpas i specialaffär, inte coop.
  Rökte fläsk förra veckan och somnade ifrån. Kärntempen blev lite över 75 grader. Inte bra, massor med flott i botten på röken. Viktreduktionen blev ca 35% och fläsket smakar mycket bra. Barnbarnen (4 o 6) kunde inte få nog.
  Med tanke på rengöringen håller jag mig under 70 grader i fortsättningen.
  Har en Bradley rök med dyra briketter som jag kringgår genom att använda ett durkslag och billig spån från Biltema. Tempen i röken är jämn, man kan inte ha något nära värmeelementet.
  Har en kallröktillsats, men den är inte ”färdigutvecklat”. Har grävt ner tre meter 110 avloppsrör i underjorden, skall testa när det blir lite torrare väder.
  Använder även röken som Billtongskåp. Torkar in köttet till 60%, vakuumförpackar och spar i frysen. Kanongött! Har kvar lite sedan i fjol som skall förtäras på fredag.

  Ni skall ha tack alla som skriver här, jag har lärt mig en del och funnit fina tips.

  Torsten

  Gilla

  1. Intressant, har du bilder på biltong? Har aldrig gjort detta, gott? Håller med dig känner inte så stor skillnad mellan olika trädslag i rökning. He he, jag har somnat på älgpasset lika illa 🙂

   Gilla

   1. Hej igen.
    Har nog inga bilder på biltongen, men googla så finns det massor. Finns inte en sydafrikan i förskingringen som inte gör biltong. Gudagött om man inte torkar för hårt, satsa på 40% viktminskning.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.