Arduino i mognadsskåpet / Arduino for curingcamber

Har fått en inblick i Jesper Zandins mognadsskåpsbygge. Lägger ut hans text och bilder.

Grunden i projektet är ett litet kylskåp som jag fick gratis. För värme har jag ett liknande element som du, luftfuktare likaså, avfuktaren har jag stulit rakt av från dig (grym idé). Innan hade jag tänkt använda mig av en fläkt, men hade svårt att komma på hur man skulle sluta tätt när den inte används. Men nu till den stora skillnaden.
 
Jag har byggt allt kring en arduino, vilket gör att jag kommer använda en panel och en sensor för att styra allt. Det som är bra är att jag också kan räkna ut effekter av att tex köra avfuktaren i x antal minuter vilket gör att den kan själv räkna ut i förväg hur länge varje funktion behöver aktiveras för att uppnå målvärde.
 
Det hela är väldigt enkelt och det enda som krävs är en arduino, ett 4 ports 220v relä (kyla, värme, fukt och avfuktning) och en temp/fukt sensor.
 
Håller som bäst på att montera ihop allt och får hjälp med programmeringen. Vilket jag gladeligen kan dela med mig när det är klart. Kostnaden för alla komponenter är runt 1000-lappen.
 
En annan trevlig funktion som jag vill addera är att kunna 
sätta upp steg, så att man kan programmera att den skall köra ett program i tex 48 timmar och sedan automatiskt gå vidare till nästa steg…. osv.
arduino2 lådakyl
Det jag fastnade för hos arduino är att det är lätt att kopiera, alla delar finns billigt online, och man kan göra precis vad man vill 🙂 Min tanke från början var att göra ett prototypskåp för att sedan flytta till ett större, men har insett att det blir nog både ett litet och ett stort.
 
Lite nördig är man ju också, har en lirare med en cnc-svarv och 3d-printer. Så jag skall göra en stilig front till lcd-panelen och knapparna, så det ser lite snyggt ut också. 🙂

2 reaktioner till “Arduino i mognadsskåpet / Arduino for curingcamber”

 1. Hej!
  Jag håller på att bygga en controller till en rök/mognadsskåp. Jag bestämde mig för att gå på en arduino-lösning och efter lite sökande på liknande projekt hittade jag hit!

  Det visar sig att min idé liknar väldigt mycket det som Jesper gjort ovan. Då det även är mitt första Arduino-projekt tar det tid att komma upp på banan. Just nu sitter och jag harvar med programmeringen. Läser att Jesper kan tänka sig att dela med sig av den kod han gjort, jag skulle gärna kika på detta om det finns möjlighet! Det skulle antagligen spara mig massor av tid. Har du lust att förmedla Jespers kontakt?

  Måste även säga att din blogg redan gett mycket bra input för mig som ska börja göra egna charkuterier. Då jag är jägare är detta vad jag framför allt kommer att inrikta mig på och jag delar gärna med mig av projketet om det är av intresse.

  // Johan

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.