Isterband, fermentering

Nu har det gått 20 timmar sedan jag hängde in Isterbanden i mognadsskåpet. Temperaturen är 28°C och luftfuktigeheten ca 75-80%

Now after 20 hours in the curingcamber the Isterband have start the fermentation procedure. The temperatur is about 28°C and the Relativ Humidity is around 75%. As a rule you can count 0,1pH unit decreaseing from 0,1% sugar. I shall this evening lower the temperetur to 20°C. As i use 1% sugar it means that the pH will drop to around 4,9, but i think it will go lower than this (4,5pH?). Wait and see.

IMG_1917[1]

När man öppnar mognadsskåpet slår det en syrlig härlig doft mot en. Fermenteringen har startat mycket bra och pH har sänkts från start 5,9 till i skrivande stund ca 5,1. Hur mycket pH kommer att sjunka vet jag inte exakt men som tumregel säger man ca 0,1pH enhet per 0,1% druvsocker. Alltså om man har ett start pH på 5,9 så skall 1% druvsocker ge ett slut pH på ca 4,9. Min erfarenhet säger dock att pH kommer att sjunka lite till troligen ner till ca 4,5, vänta och se. Jag vet ej heller hur mycket sockerarter bovete har.

I mitt fall hade jag ca 3500g korvsmet och 1% druvsocker=35gram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.