Nytt mognadsskåp av Jesper Zandin

Här kommer lite av Jespers mognadsskåpsbygge. Tillsamman gör vi snart det perfekta mognadsskåpet. Jag håller på med mitt senaste projekt med en PLC och styrning via mobiltelefon/internet.

menu

Jespers berättelse:

Nu är skåpet klart och jag är klar att testköra med en coppa nästa helg. Coppan ligger och gosar med kryddblandningen i en annan kyl.
 
Det största problemet var egentligen inte att få ihop allting rent fysiskt, det gick relativt smidigt även om jag stötte på lite tankefel från min sida. Det som var en riktig utmaning var att få till menyerna och hur man bäst styr de olika enheterna rent logiskt.
 
Det första problemet efter att all kod var klar, var det faktum att värmaren genererar en massa eftervärme och luftfuktaren var väldigt effektiv. Så den första lösningen var att stänga av innan mål temperatur var uppnådd. Problemet med det är att om den ligger på gränsen, så kommer den aldrig upp i mål temperatur, och om det skiljde för mycket så passerade den måltemperaturen med råga. Så nu har värmaren och luftfuktaren ett ”schema” som innebär att när dom behövs, går dom i intervaller och på så sätt finjusterar fram till rätt värden. Så nu kan jag väldigt fint justera värdena och skåpet håller 1 grad resp 1-2% från målvärden.
 
Med facit i hand så hade det varit bättre att bygga allt i ett större skåp direkt och jag hade byggt hela styrenheten på utsidan. Men som sagt, det här är ett testskåp och nu vet jag vad som går och inte går att göra.
 
På bilderna så kan man se lite av mina små ”test lösningar”, på insidan av dörren har jag tejpat fast en pappskiva för att leda om luftflödet, nu får jag otroligt mycket bättre precision och värderna uppdaterar mycket snabbare. På fronten kan man se resterna av en annan liten miss, jag hade blivit lovad en knapp med radie på 21mm men när den väl dök upp så var den 19mm och gick inte att montera. Så en liten pappskiva håller den på plats tills jag får en ordentlig front.
 
Återstår gör egentligen bara att montera nått att hänga i, men det skall jag fixa i veckan. Sedan har jag lite små idéer om att sänka fläktens hastighet när målvärden är uppnådda, göra intervallerna flexibla beroende på hur långt det är till målvärden osv osv. Men det får vänta, nu skall det testas först.
 
Men totalt så har det kostat ganska exakt 2000kr om man räknar bort kylskåpet, dyrast har varit luftfuktaren och den keramiska värmelampan. Längst tid har koden tagit… 🙂 Om det är någon som vill ha koden, så hojta till.

 

 

4 reaktioner till “Nytt mognadsskåp av Jesper Zandin”

 1. Hej.
  Har du möjlighet att skicka koden.
  Är nybörjare och vill se och ta lärdom hur du löst menyerna.
  Håller med själv på med växthusprojekt där jag vill ha ett menusystem för olika inställningar.
  Hälsn.
  Peter
  Mail: peter.lorne@gmail.com

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.