Bageriugn blir rökugn, del 1

Del 1 av mitt rögugnsprojekt är att sanera bort allt gammalt ur ugnen. Började med att öppna och skruva bort allt onödigt t ex cirkulationsfläktar. Innermåtten är gigantiska, 2 st standardbleck får plats på djupet och 16 i höjd. Detta betyder alltså att jag teoretiskt kan ha 32 bleck inne samtidigt, STORT. Men nej, jag skall reducera utrymmet lite, klä med granpanel och sätta upp olika rökkrokar.

IMG_2302Innermåtten blir ca 132cm höjd, 60 cm bredd och ca 80 cm djup. Detta skåp har en gång varit en enorm energislukare. 12 st element på vardera 3kW ger enbart en effekt av 36kW för värmen. Sedan kom cirkulationsfläktar och övervakningselektronik. Totalt drar ugnen vid maxeffekt ca 37kw (37 000W). Det kräver enorma säkringar som jag inte har, så det får bli en minskning av ugnseffekten. Elementen såg riktigt bra ut och tog liten plats så 3 st element får vara kvar så då blir elementeffekten 9kw. Då klädseln av gran inte kommer att gilla höga temperaturer kommer jag att sätta in 2 st PID regulatorer som bevakar temperaturen noga. Mina huvudsäkringar är på 20A så det klarar sig med bra marginal. Bygger om dom till 3 fas istället för 1 fas för att få jämnare belastning av faserna. Installera dessutom jordfelsbrytare och annat, mer om detta senare.

River allt innanmäten och tar bort fläktar med avdragare.

2 reaktioner till “Bageriugn blir rökugn, del 1”

    1. I en rökugn blir det sot/fettavlagringar som med tiden rinner på det rostfria. Med granvirke så ”fastnar” det och droppar inte ned på dina produkter.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.