Pancetta igen del 2

Nu har min Pancetta legat i salt/kryddlake i 10 dygn, dax att knyta ihop och lufttorka. Denna gång gör jag två varianter, 1 med Svartpeppar och Chiliblandning samt en med Svartpeppar och Fänkålsblandning.

DSC_4673

Pancettan skiljer sig från vårt sidfläsk i den bemärkelsen att den är lufttorkad och inte rökt. Det förekommer rökta varianter men jag röker inte denna.

Som ni ser på bilden har jag använt skinkkanon med nät. Detta är omdiskuterat men jag tycker det är oerhört praktiskt och man får ett jämnt tryck från alla håll. Självklart är det snyggare med knutna lufttorkade produkter men just i detta fallet föredrar jag nät. Nät och skinkkanon kan köpas från t ex Nimab. Jag har en på 110 mm. Även om den skall vara ihoprullad eller ej ihoprullad är en smaksak. Jag föredrar den ihoprullad då man kan krydda ”inuti” rullen. Min granne och smakpanelsdeltagare gillar inte att få hela pepparkorn i munnen men det gör jag.

I detta receptet har sidan legat i 10 dagar för att sedan vid ihoprullningen fått extra svartpeppar och chili samt svartpeppar och fänkål.

Recept

Nu väntar lufttorkning och mognad, tar ca 4-6 veckor och jag får då en viktreducering på ca 20-25% Viktminskningen blir inte lika stor som på andra lufttorkade produkter då detta innehåller mer fläsk och då mindre vatten.

Smakprov och färdigprodukt återkommer jag med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.