Hösten är lika med skördetid och must tid.

Nu är det höst och för mig en fantastisk årstid, skördetid! Jakten startar, honungen skördas, svampen plockas, grönsaker frodas och mina äpplen och vindruvor mognar. Äppleskörden har varit enorm, vi plockade idag ca 100 kg äpplen och det syntes knappt på trädet. Vad skall man då göra med all sin frukt, 500 kg äpplesylt blir ju väl mycket, börja musta!

Nu är det så bra att min gode vän M. har precis köpt en fruktpress från Tyskland, en hydropress. Finns givetvis i Sverige också och säljs då av bla fruktpress.se. En hydropress är en fruktpress där man inte trycker uppifrån och ner utan använder vanligt vattentryck i en gummicylinder innuti pressen. Det mest märkvärdiga med denna är inte funktionaliteten utan att den är helt tyst. Jag stod flera ggr och väntade på att maskinen skulle börja brumma, inte då. Den har flera fördelar, tyst, snabb, mycket lätt att göra ren, tung och gedigen, ekonomisk alltså pressar ur mycket saft men ganska dyr. Med dyr menar jag ca 9000:- för denna 40 liters. Men med tanke att man har maskinen i hela sitt liv blir det snabbt ett bra köp. Varför inte gå ihop flera och musta.

Så till själva mustningen.

Började med att plocka äpplen. Jag tog ca 40 kg (tror jag) och tvättade med trädgårdsslangen. De sista var så fina direkt från trädet att jag struntade i tvätten. Sedan malde vi sönder alla äpplen ner i spänner. Äpplen svartnar ganska direkt men det påverkar inte smaken bara utseendet. Efter att vi fått rätt mängd krossade äpplen fyllde vi hydropressen och packade äpplekrossen runt ballongen. Skruvade på locket och satte på vattentrycket. Direkt började äpplesaften att rinna, rinna mycket. Av ca 35-40 kg äpplen blev det 25 l äpplemust.

Efter pressningen pastöriserade vi äpplemusten via vår grill! Satt på 2 st stora kastruller och värmde upp till ca 80°C (80-83°C). Man får röra ofta för att fördela värmen i kastrullen. Man kan värma ytterligare men får då en förändring i smaken. Sedan kom vi till den mycket praktiska förpackningen, Bag In Box, BiB. M. hade köpt 5 liters påsar med tappkran och ytterhölje. Innerpåsen har en ej färdigmonterad tappkran utan det svarta (kranen) och färstet i påsen är ej ihopklämda. Däri fyller man på äpplemusten när den är varm. M. hade gjort en smart håller som jag tyvärr inte tog kort på men som fungerade bra. När man fyllt på äpplemusten i påsarna via en tratt och ett tefilter var det dax för förslutning. Man pressar på sen för att få ut så mycket luft som möjligt och trycker sedan ner den svarta kranen. Man får trycka ganska hårt för att få den sista tätande falsen att gåihop. Sedan är det tätt.

Lät påsarna ligga och svalna långsamt och placerade dom sedan i ett ytterhölje av papp. Denna kartong inkl innerpåse (5l) kostar ca 20 kr/st. Finns i 1, 3, 5, 10 liter storlek.

Häll upp och njut!

Jag gjorde även saft av vin. Våra vindruvor var inte helt färdiga men jag tog dem ändå då frosten börjat att komma på nätterna. Detta blev surt, mycket surt. Gjorde också en upptäckt, man måste krossa druvorna innan pressning. Det gjorde jag inte, ett mistag. Kommer igen nästa år och hoppas på mognare och krossade druvor. Fick ca 2,5 liter av ca 8 kg frukt. Men pga att jag inte krossat dom kunde jag nog fått ut dubbel så mycket.

 

Tack M. för denna fantastiska upptäckt, äpplemust.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.