Stycka älg

Jag är en passionerad naturvän med fågelskådning och fladdermöss som huvudintressen, är dessutom uppvuxen i ett hem där jakt var ett mycket viktigt inslag både som rekreation och matkälla. Under min ungdom kritiserade jag allt vad jakt och de jaktliga intressena hade att göra. Min far och jag hade många och långa diskussioner ang det jaktliga. För att se hur jägarexamen var utformad gick jag denna kursen 1999 och fan den mycket givande. Till min stora glädje var det mycket fågelkunskap. Min första älgjakt gjorde jag år 2000. Det är få gånger som jag njuter så fulländat som på ett jaktpass i skogen lugnet, vädret, naturupplevelsen, meditationen och inte minst spänningen.

I det jaktliga ingår att ta tillvara det fällda viltet. När man fällt ett jaktligt byte så uppstår ett respektfyllt förhållande till det tidigare levande och jag försöker att ta tillvara så mycket som möjligt på bästa sätt. Älgen är vårt största vilt och är en oerhörd ståtlig varelse när det uppenbarar sig i skogen. Man blir förvånad över hur tyst och snabbt dessa 3-400kg tunga djur kan röra sig.

IMG_2901 IMG_2902

När älgen är fälld och vi har jagat färdigt så skall djurkroppen styckas på bästa sätt. Jag har gått 2 st styckningskurser men det är i den praktiska verkligheten man lär sig. Det finns dock en mycket bra och instruktiv video att titta på och lära sig av, jägareförbundets, ”det vilda köttet”. Det ha utkommit en ny dvd ”Den vilda maten” som jag inte vet något om.

Vi är noga med hygienen och använder engångshandskar samt täcker bord med byggplast. Våtlägger golv för att minimera damm.

IMG_2886

Tar man det bara lugnt vid styckningen så går det bra. Debatten om blyrester tar jag med en stor nypa salt. ALLA jaktlag är oerhört noga med att skära bort skottskador och ta i ordentligt runt sårkanalerna. Ingen vill ändå ha detta köttet för det är inte trevligt.

Jag brukar grov- och finstycka sedan står jaktkompisarna och skär malkött. Det svåraste med styckningen är att dela upp bitarna på ett rättvist sätt.

IMG_2936

Det blir mycket slaktrester som man kan koka soppa på men det får återgå till skogen. Man blir förvånad hur snabbt det försvinner.

IMG_2937

Sedan är det finstyckning och putsning av alla köttdetaljer.

Samt något till hundarna

IMG_2939

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.