Tres Spade köttkvarn – bytte till en TC-32

Hejsan alla och tack för bra respons. Har svarat på massor av mail och telefonsamtal så här gör jag en sammanfattning – lång sådan – av mina köttkvarnserfarenheter.

Jag skickade tillbaka min TC-22 Inox / 80 Electric Meat Mincer och bytte till en TC-32 Electric Meat Mincer

DSC_5038

Om ni skall mala bara lite köttfärs eller håller er på en låg hobbybasis – gör korv till jul – nöj er med en hushållsassistent eller en mindre kvarn typ denna: http://www.jula.se/kottkvarn-500w-802314 se bara till att få även små hålskivor typ 2-3 mm. Just mitt exempel här, Julas verkar lite svag och jag har aldrig testat men det är som sagt bara ett exempel.

Ett eller två pinnhål uppåt i köttkvarnssammanhang är denna som jag tidigare bloggat om och köpte i första skeendet, rekomenderas till alla ”normalkorvtillverkare” en: https://borglunds.wordpress.com/2013/11/20/kottkvarnen-har/ (tillkommer moms på dessa priser!) eller en från http://www.beeketal.de/fleischereiausstattung/fleischwoelfe/ .

Tänk på effekten!! Den skall vara minst 1000W (1000/735 = 1,4 hp) för att klara halvfruset kött. Samt även en sk TC-22 eller 22. Standardiserad hålskivenehet som gör att du kan köpa hålskivor även från andra ställen. Finns i standardenhet #5, #8, #12, #22, #32 vilket anger hålskivans diameter. Symbolen # betyder bara nummer. Finns ingen logik i numren – eller jag har inte funnit denna –  bara att det motsvarar ca 5.44, 6.40, 7.05, 8.32 samt 9,92 cm. Jag bytte dock till sist till en TC-32 (#32).

Då jag fick hem min TC-22 Inox/80 Electric Meat Mincer – den är på 1000W trots att det står 600w på hemsidan – blev jag både positivt och negativt överraskad. Postivt för att den var mycket bra i kvarnhuset och hela kvarnhuset plus stomme var i rostfritt stål, mycket gedigen. Negativt för att insexsskruvarna som håller växellådan var i ”svart” stål, inte rostfritt. Dessutom var stommen under motorn mycket vass rostfri plåt. Tog med mig kvarnen till älgslaktboden och började mala. Då upplevde jag kvarnen som svag och jag blev inte alls nöjd med denna effekt.
Vad göra? Ringde ner till Gastrowebshop och diskuterade. Kontentan blev att jag bytte till en TC-32 Inox Electric Meat Mincer, så jag skickade ner TC-22´an (fick betala frakten själv 800:-) med DHL och fick hemlevererat en TC-32. Vilken skillnad! Fick direkt användning av den då jag fick den på onsdag och vi malde 80 kg älgkött på fredag, inga problem och inget sackande i motor.

Nu köpte jag till alla hålskivor samt 2 knivar. Detta tillsammans gjorde att min nya TC-32 Inox gick på ca 8500:- med frakter fram och tillbaka samt med Ungersk moms. Dock har jag en mkt bra köttkvarn som är professionell och varar livet ut för tuffa tag. I Sverige kostar bara kvarnen 9750 exkl moms utan extra hålskivor och knivar!!!!!

 • Tillverkad i enlighet med krav för CE-märkning
 • Kropp, skiva, låsmutter, behållare och motorkåpor i AISI-304 rostfritt stål
 • Självslipning i rostfri plåt och kniv
 • Reduktionsväxel av stål medoljekylningi oljebad (mod. 22 Inox och 22 Inox De Luxe)
 • Chassie och behållare i AISI-430 rostfritt stål
 • Switch för omkoppling av rotationsriktning
 •  Asynkron enfas motor 220 volt 50Hz (motorer för olika spänningar och frekvenser och med olika effekt, på begäran)
 • Snabb demontering för enkel rengöring
 • Tillbehör: Tomat press

Ungrarna och tre spade får dock skärpa sig! På etiketterna står det 1,5 hp på en sida samt 1500w på andra sidan, rätt är dock 1500w vilket motsvarar 2,2 hp! Har sänt detta till Tre Spade och Gastrowebshop.

Mkt nöjd med denna kvarn, rekommenderas för älgjaktlaget och alla som maler lite mer! För er som maler bara en älg då och då eller annat kött typ 10-20 kg köp en TC-22. Men glöm inte att köpa extra kniv och hålskivor, väldigt bra pris hos Gastrowebshop. Samt att servicen är lysande bra! Om du har företag och vill momsväxla hjälper dom till med detta!

Beställning görs enligt följande:

 • Man beställer på hemsidan, klickar i vad du vill ha osv, samt godkänn
 • Beställningen når Gastrowebshop
 • Du får ett mail med en faktura
 • Betala fakturan via din bank med IBAN nummer internationell betalning
 • De tar ca 3 bankdagar så har dom pengarna
 • När dom fått betalningen skickas varorna, du får ett tracking nummer så att du kan följa transporten
 • Transport ca 3-4 dgr hem till dig
 • Klart, allt packas fint i låda samt kvitto och följesedel i låda

3 reaktioner till “Tres Spade köttkvarn – bytte till en TC-32”

 1. Hej Keneth! Upptäckte din blogg i mitt sökande efter en riktigt bra kött kvarn, och vill tacka dig för den uttömmande informationen inom det ämnet som du lagt upp! Har nu beställt ifrån firman du själv beställde ifrån, samma maskin + samtliga skivor och extra kniv+ tomattillsats + ett stående korvhorn 10l i rostfritt.

  Nu när du använt kvarnen i drygt ett halvår, har du något du vill tillägga? Är den så bra som du trodde eller har några minus dykt upp?

  Tack för en bra blogg! Projekt till nästa höst blir helt klart ett fermenteringsskåp!

  /Erik

  Gilla

  1. Ja den är bra och stark. Det finns ju alltid nackdelar, det första är att kvarnhuset och tråget uppe på inte går att dela. De är ihopnitade, irriterande. Sedan sitter av och påsättningsknappen lite dumt, störigt. Borde vara ett större vred. Kullagren till skruven är inte rostfria det är också störigt, rostar vid diskmaskinstvätt. Annars är jag nöjd. Stark och bra kapacitet.

   Gilla

 2. Ja en tillägg. Den kommer monterad med ett tråg med en säkerhetsbygel. Den är mest ivägen. Samt man kan inte ta av tråget på ett bra sätt. Du förstår när du får kvarnen. Dock är detta inget större problem utan man lever med det. Stark är den om du tog den med TC-32 grejor.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.