Herrmannsdorfer Landwerkstätten, ett besök som ger mersmak

DSC_6742

När man går Eldrimners kurser i mathantverk och då valt området chark, kan man ha turen att få Jürgen Körber som lärare. Jürgen är en väldigt skicklig yrkesman, han inte bara har sin yrkesstolthet och skicklighet att visa upp utan delger även sina kunskaper i allt. Detta är generöst. Jürgen arbetar som Metzgermeister, en tysk yrkestitel som kräver inte bara teoretisk skolning utan även en praktisk skicklighet. Titeln Metzgermeister betyder i princip, slaktmästare/charkmästare.

På min sista kurs i lufttorkat hos Eldrimner blev jag nerbjuden till Jürgen och hans arbetsplats, Herrmannsdorfer Lantwerkstäten. Herrmannsdorfers filosofi är mycket enkel, ekologiska varor med hög klass utan tillsatsmedel. Sagt och gjort, tog bilen och körde ner till Bayern. Herrmannsdorfer ligger ca 5 mil sydost om München nära byn Glonn. Bilresan var lite jobbig och de tyska autobahn farterna är jag inte van vid, men fram kom vi, min fru och jag.


Herrmannsdorfer ligger väldigt lantligt och har uppfödning av grisar, gäss, getter, höns. Nötboskap köps in från eko (tyska bio) gårdar nära Herrmannsdorfer. Även mjölk för ystning köps av granngårdar. Herrmannsdorfer är inte bara chark. Man har bl a ystning, bageri, bränneri, bryggeri, grönsaksodling, blomsterodling, dagis!, affär, restaurang, 3 filialer i München, stor konsthall, scen för uppträdanden och en biergarten. Även om man inte tror på alternativa trosuppfattningar har en fengshui mästare valt platserna för mognadsrummen både för ost och chark! Gården översållas med konst och skulpturer, alltså ett totalkoncept med god mat och kultur.

Väl där guidade Jürgen oss runt först i Charkavdelningen:

För att sedan fortsätta till ysteriet:

Därefter bageriet:
DSC_6698

Sedan bränneriet:
DSC_6707

Sedan bryggeriet:
DSC_6720

Sedan svinuppfödningen:

Sedan grönsaksodlingen:
DSC_6736 DSC_6742

Affären:

Och till sist lite övrigt:

Ger er ett råd, RES DIT!! Mer bilder kommer senare vad jag fick med mig hem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.