Röka älgtunga och älghjärta

Jag har tidigare skrivit om älghjärta och dess utsökta smak bl a som rökt.

20141109_095207_resized

Det är synd att så många jaktlag inte tar reda på mer av djuret än man gör. Det är mycket som slängs helt i onödan. T ex märgben, hjärta, tunga, crepinette, älgkind, älgkalvlever och mycket annat som är ätbart rätt tillagat.

Hjärtat har jag först lag i saltlake, 10% i tre dygn. Sedan 1 timma i vattenbad innan jag torkar och röker. Tungan, 3 dygn i 10% saltlake men sedan kokas i osaltat vatten sedan flås den. Jag hade lite problem att flå denna tunga så det fick bli ”styckning” istället.

Hjärta har jag gjort många gånger så det blev mkt bra. Tunga däremot var första gången. Ni kan se resultat på bilderna. Tungan blev för lite salt, jag skulle inte kokt i osaltat vatten utan även haft i lite salt där. Lärdom som får rättas till nästa gång. Tunga får en lite smörig konsistens, utmärkt som en förrätt eller smörgåspålägg.

Lärdom till nästa gång

3 reaktioner till “Röka älgtunga och älghjärta”

 1. Hej
  Bor granne med en storjägare och har fått lever och hjärta från en hjortkalv. Tänker röka hjärtat. Varm- eller kallröker du? Förmodar att hjorthjärtat är mindre så det räcker väl med 2 dygn i saltlag. Tänker göra leverpastej och leverkorv av levern. Har du något bra recept?

  Gilla

  1. 2 dygn i 10%ig saltlake blir bra. Ta sedan ur hjärtat och lägg ca 2 tim i osaltat vatten innan rökning. Hjärtat skall vara helt torrt innan rökning. Rök till ca 68°C innertemp.

   Leverpastejen återkommer jag till. Skall ut och resa 2 veckor med jobbet så jag svarar senare.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.