Sapori & Saperi, dag 3, fm

Efter en god natts sömn vaknade vi på Agriturismo Venturo. Dag nr 3. Denna dag skall helt genomlysas av praktiskt arbete. Soppresata, Grasetti, Biroldo praktisk styckning, Pancetta, Prosciutto. Våran charkmästare var Ismalele Turri. Det finns massor att skriva men ni får taq del av bildmaterialet istället. Först en bild på charklokalen.

Dagen började med att Ismaele styckade 2 st grishalvor.

Vi tog tillvara allt slaktavfall, såsom lungor, huvud, hjärta som vi sedan gjorde Soppresata av. Charkuteriet är en lokal som vi inte riktigt är vana vid, hygienstandarden hade inte blivit godkänd i Sverige. Ismaele visade också styckning av många detaljer, capicola, prosciutto, guanchiale (även kallad guletta). Också hur han ”mjölkar” blodartärerna i skinkan. Mjölka Prosciutton:

Stycka ur griskinden, Guanchiale:

Biroldo
Allt sk icke fina bitar skars upp och rengjordes. Huvudet skrapades väl rent från borst och orenheter. Lungor, njurar, tunga, hjärta, bräss och andra mindre ädla detaljer (se de i plastbacken) skars också upp. Allt lades i en gammal koppargryta och kokades upp. Allt kokade i ca 2 tim och stoppades i stora kollagentarmar.

Soppresatan lades senare i en press och låg och torkade till dagen efter, synd att inte denna finns i Sverige. Här tar inte charkuteristerna hand om dessa delar.

Sedan blev det lunch på Agriturismo Venturo där vi också bodde. Även Ismaeles Charklokal var där. Dag 3 em följer vidare………………………

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.