Mognadsrum i källaren

Det enkla är det bästa.

Efter att nu byggt åtskilliga mognadsskåp med framagång, har jag testat att eftermogna mina lufttorkade produkter i ett källarutrymme. I källaren har jag ett litet utrymme där tidigare oljetanken stod. Det är ca 2*1,8m och ca 1.9m högt. Efter att ha sett många mognadsrum tänkte jag testa detta som ett eftermognadsrum. Ni kan se i tidigare inslag vad jag hängt in. Nu så här års är temperaturen och luftfuktigheten närmast perfekt, ca 12°C och runt 70% RH. Jag har en del klinkers och kakel liggande. Planerar nu en ombyggnad till kombinerat förvarings och eftermognadsrum. Skall bli intressant att se hur temperaturen och luftfuktigheten varierar under våren sommaren. Källarrum fukt temp 2

 

Herrmannsdorfer har sina mognadsrum nedgrävda under jord, just för att få rätt temperatur och luftfuktighet. De har även välvda tak för att få en naturlig luftcirkulation. Givetvis har de även kylaggregat om temperaturen skulle bli för hög. Men enligt deras chark/styckmästare är det inget som dom använder så mycket.

Ytmöglet börjar att växa
Ytmöglet börjar att växa

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.