Hjälteby, omdöme

Nu har det gått 10 dgr sedan jag började min Hjälteby korv. En lufttorkad salami som är lätt att göra och består enbart av kött, peppar, salt och vitlök i vin.

Smaken av Hjälteby blev mycket bra enligt min fru (smaksäker som få) men färgen är inte salamilikt. Men som jag tidigare skrivit, är det ingen nitrit tillsatt så färgstabiliteten är sämmre än med nitritkorv. Jag har dock valt att använda gött från gammal, fullvuxen sugga, stor minst 150kg. Då är färgstabiliteten bättre. Man kan använda rosmarin som färgstabilisator men det vill jag inte ha i mitt fläskkött, passar inte för mig. Kommer snart att göra en ny omgång med både nitrit och inte nitrit igen. DSC_7138_01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.