Salt är salt är salt

NaCl/Salt, denna livsnödvändiga molekyl.

wp-1468136516160.jpg
Olika salter från Italien

I början av min charkkarriär hörde jag mycket om olika saltslag. Tyckte detta verkade onödigt, NaCl som NaCl. Men det är verkligen skillnad!

I Sverige har vi mycket svårt att få tillgång till olika typer av salt, oraffinerat, råsalt, bergssalt. Det finns oraffinerat råsalt i hälsokostbutiker men dom är mycket dyra, onödigt dyra.

I sydeuropa utvinner man mycket salt på det traditionella sättet via salinas.
Detta görs genom att vatten helt enkelt får dunsta och återstoden blir bla salt.

En av de bästa salterna är oraffinerat havssalt som är lite gråaktigt. Har en underbar ton av mineral och det är faktiskt skillnad.

Goda vänner kom från Italien i Söndags och med sig hade dom massor med olika salter, till mycket billig penning. Det roliga är att dessa lite speciella salter säljs i tobaksaffärer pga av gamla Italienska skatteregler.

4 reaktioner till “Salt är salt är salt”

 1. Hej! Trodde också salt var salt tills min farfar berätta att han köpte ett annat salt en gång när han skulle röka fisk. Och det blev en annan smak och salt på ett annat sätt! Sedan dess har jag fått upp ögonen för d. Kul att du fick tag på lite olika. Tänkte du göra något smaktest på nått sätt? Samma salami fast olika salt?

  Gillad av 1 person

 2. En sjöman älskar havets våg … Lite havsvattensmak tycker jag om. Husets bordssalt är Atlanterhavssalt, jag använder det även i all matlagning, men inte till rökning. (Köper på nätet hos Zmaka).
  En av anledningarna till att jag började röka själv är just salt. Köperökt är alltid översaltad och jag har svåra problem med det. Mina saltlaken ligger alltid < 5%, mestadels neråt 4%. Alla vänner och bekanta tycker det är bra, särskilt familjen. Vi eftersaltar vid bordet om det känns bra. Där tycker jag havssaltet kommer bäst till sin rätt.
  Nu har jag just lagt veckans lax i blöt. men det kanske vore en idé att prova med Najadlaxen som kommer senare i veckan? Den är husets favorit.
  Jo, en höjdare för mig är Sichuanpeppar (blandas fifty/fifty med chili, köpes hos kryddboen) Både till lax och sidfläsk. Varmrök först, pånsla sedan med lite olja och kallrök därefter så länge du tycker. Varmrök inte pepparn, den bränns vid.
  Måste prova sichuan på najaden. Känns som helgerån, men allt må vara tillåtet i set kulinariska experimenterande.
  Tacksam för kommentarer.

  Gillad av 1 person

  1. Mycket intressant. För mig låter det som <5% salt är lite. Men det är ju olika på våra smaker så självklart tar du vad som du tycker är bäst.
   Najadlax är en höjdare, brukar göra den här och det gillar alla. Sichuanpeppar har jag aldrig testat men det verkar mycket spännande, får testa.

   Du får återkomma med resultatet om sichuan på laxen.

   Kenth

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.