Blodkorv, första försöket

Blodkorv är en typ av korv som vi i Sverige nästan glömt bort. I Sverige har vi av tradition gjort blodpudding som vi steker, så och med blodkorv. Vår Svenska variant har vi oftast utfyllnaden mjöl i. I Tyskland används oftast blodkorv som pålägg, Blutwurst.

Rätt gjord är blodkorv mycket god. Jag är personligen inte så förtjust i när det smakar blodpudding, kanske avskräckt av skolblodpuddingen. Skall direkt säga att jag blev sådär nöjd med min korv, en trea på en femgradig skala.  Jag skall till nästa gång använda stekt lök och lite vitlök i korven, samt även mer späck.

20171006_062907.jpg

Jag utgick från receptet i boken Thüringische Wurtstrezepte av Peggy Triegel. Hon ger ut ett fantastiskt antal böcker med korvrecept.

20171004_181922

Ni får googla eller lära er tyska, jag översätter inte. Normalt kan man ha lite olika fjälster för Blotwurst men jag bestämde mig för dessa. Vanligt är även naturtarm där man även lättröker korven. Färsk blod har jag inte så det fick bli blod i pulverform, torrblod. Torrblodet skall först röras ut i kallt vatten sedan stå och dra i ca 20min. Men jag började redan dagen innan. I recept står det i regel fläskkött i gemen men jag använde lägg som jag tryckkokade dagen innan. Svål används i blodkorv den tryckkokade jag och finmalde med 2mm hålskiva. Även späck förkokade jag i tryckkokaren. Lät det stå kallt i kylen tills korvdagen. Började med att grovhacka men övergick snart över till att mala köttet med grövsta hålskivan i kvarnen. Späcket hackade jag i ca 5-7mm kuber. blandade allt i en bunke, blod, späck, salt och kryddor. Sedan började jag handfylla i fjälster med en tratt, det gick inte. Hällde den flytande massan i korvsprutan och fyllde fjälstren där istället. Det var inte så enkelt. Fyllningen var det svåraste, det är en ganska blöt massa så det är svårt att få en fast korv. När den väl var stoppad sjöd jag korven i ca 80° i ca 60 min. Sedan kylde jag korven i kallt vatten. Då skrynklade sig fjälstret.  Knöt om för att få en fin yta. Fick tips efteråt att sedan korven kallnat skall man sjuda korven igen ca 2 min så sträcker fjälstret upp sig. 20171005_175252

Smaken är som jag sagt ovan, inte helt bra men inte dålig heller. En 3a.
Många recept innehåller lök, vitlök och mer späck än jag gjort. Det kommer jag också att göra nästa gång.

 

 

 

2 reaktioner till “Blodkorv, första försöket”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.