Egna grisar

20170723_133847 Har länge funderat på detta med egna grisar. Hur känns det, är det svårskött, hur kommer jag att reagera på slakten, blir det bättre kött.

Den sista frågan är redan från början tudelad. Ja jag skaffar grisar för att ha kontroll på hela kedjan. Dock känns det dubbelt då man skall slakta någon som man kommit när. I jaktskogen är denna känsla lättare då djuren är mer anonyma och jaktögonblicket överstiger den känslomässiga empatin för djuren. Det skall dock betonas att jag vid mången tillfälle släppt både älg och annat vilt förbi mig pga dess vackerhet. Vi jägare är inte känslomässigt döda individer. De allra flesta jägare har mycket stor naturvårdskänsla. Nog om detta, grisarna blev köpta och väl hemma fick dom en mkt fin hage. Började med att dom fick en liten hage och vänja sig vid det nya boendet. Efter 2 dagar släppte vi ut dom i den stora hagen och vaktade noga så att dom inte rymde. Vi var noga med att från början stänga mkt väl. Elstängsel på 3 och 4 nivåer.

20170723_135249

Grisar är mkt lättlärda och visste direkt, eller efter första besöket vid elsstängslet att detta är farligt. Jag tycker själv det är mycket obehagligt.

Grisarna är en trekorsning med Linderöd inblandat. Bägge är helsyskon kastrerade galtar. I början gav vi dom ”köpefoder” från Lantmännen. 

Jag har inte haft grisarna själv utan min granne och jag har haft dom tillsammans. Han har 5 ton spannmål liggande från tidigare mjölkproduktion som vi använt till foder. Vi har krossat och även matat med matrester samt pumpa, vilket dom älskar.

20170916_113237

Från en startvikt av ca 20-25kg har grisarna ökat till ca 95-100kg. Den mesta viktökningen har gjorts det sista. Grisarna har blivit mkt fina och utvecklat mkt hår på grund av utegång. Det var mkt intressant att se dess stapplande steg vid första frosten. Då vi hanterat dom mkt flitigt har dom blivit heltama.

Är det då svårt att ha grisar? Det enkla svaret är näe, inte. Om du har plats, intresse och inte räds av själva slakten. Skaffa gris. Slakt och styckning kan man hyra in. Men vi valde att göra detta själva.

20171111_172520.jpgDetta är en slaktmask, bultpistol. Mkt hemsk manick. laddas med de gröna patronerna vilket bedövar grisen genom ett slag i pannan. Jag väljer att inte visa bilder på själva avlivningen det får ni söka någon annan stans. Det är ju som jag tidigare beskrivit en blandad känsla när man tar livet av ett djur. Dom flesta som beskriver egen djurhållning brukar säga – mina djur har haft ett bra liv och gått fritt och levt gott, så och mina. Men ändå att ta ett liv av daga är inte lätt.
När man väl bedövat grisen med slaktmasken skall den tömmas på blod och sedan skållas, skrapas. Som tur vad hade vi ett ”proffs” med som gav oss stöd och hjälp. Jag visste inte att det var så viktigt med vattentemperaturen 82°C

Vi värmer vattnet med både gasol och eld till 82°C. Lägger grisen i badkar och sakta sköljer med varmvattnet. Sedan skrapas grisen noggrant. Det är intressant hur stor skillnad det är på olika ställen att skrapa. Håret sitter mkt hårt på de svarta fläckarna och inte så hårt övrigt. När de väl var skrapade tog vi upp dem och ”rakade” av resterande hår, samt till slut flamma med gasol och svedde bort resterande borst, bakterier.

20171122_122143

Det var inte så enkelt för mig att få bort naglarna/klövarna men för proffset gick det lekande lätt. Grisar behöver inte hänga utan kan styckas ganska omgående. I Tyskland har man tom varmslakt där man tar tillvara köttets färska förmåga att binda vatten och göra färskkorv, warmfleish. Detta har vi inte i Sverige. Jag kommer att stycka för lufttorkning och inte så mycket kotletter/malkött.

Styckningen kommer att ske imorgon så fler inlägg kommer.

 

 

 

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.