Landgasthaus Jägerhof, Würstseminar

Korvkurs i Tykland

RECEPT KOMMER I NÄSTA INLÄGG

För att få inspiration och även utvidga mina korvkunskaper söker jag ofta runt bland olika chark- korvkurser. Hittade denna hos Jägerhof Landgasthaus i byn Maar ca 10 mil nordöst om Frankfurt.  Kursen kostar 150EUR och då får man 75EUR i korv och charkprodukter tillbaka att ta med sig hem. Mat under dagen ingår samt en stor slaktmiddag på kvällen inkluderat all dryck i rikliga mängder. Totalt sett mycket prisvärt!

20180428_083715

Uppifrån och ner: Knobeliner, Okänd?, Runda bollar: Schwartenmagen, Vogelsberg Kartoffelwurst Leberwurts och Blothwurst. Bakom hänger Servelat, men den gjorde inte vi

Min vän M. och jag bokade kursen redan i November 2017. Kursen/kurserna är mkt välbesökta så det gäller att vara ute i god tid. Vi flög ner till Frankfurt, hyrde en bil och körde genom ett vackert vårlandskap i Landskapet Hessen.

Landgasthaus är att likna vid våra gästgiverier. Ett litet hotell med restaurang och i detta fall korvkurs.

Kursläraren heter Hans Schmidt är/var tysklands yngste Metzgermeister, Kuchenmesiter 1979. Styck/Charkmästare samt utbildad kock.

 

 

 

20180426_085920

Kursen började på morgonen med som sig bör enligt slaktartradition med en slaktsup. 20180426_090034

Därefter gick Hans igenom grisens olika styckdelar och vad det används till. Kursen var helt och hållet på tyska så mina gamla dammiga gymnasiekunskaper fick borstas av. Min gode vän M. kan tyska flytande eftersom det är hans barndomsspråk, så hans översättning var mycket bra att ha.

Direkt började vi med att stycka isär grisen, eller rättare sagt Hans gjorde det. Vi fick stå på olika stationer och finskära styckdetaljerna. Levern tog vi tillvara men rensade bort gallgångarna. Ett grishuvud var förkokt för att användas till Schwartenmagen. En fantastisk produkt där man tar tillvara på mindre ädla detaljer såsom huvud, svål, fötter och förkokar/sjuder i ett stort kar. Stoppar detta i en liten urinblåsa av gris och röker. Fantastiskt!

Vi gjorde sammanlagt 5 st olika korvar Schwartenmagen, Leberwurst, Blutwurst, Knobeliner samt en lokal specialitet Vogelsberg kartoffelwurst med 30% potatis i.


Blodkorv, Blutwurst är en mkt god korv. Görs på olika styckdetaljer med färskt blod i. Fantastiskt, går inte att jämföra med våran blodpudding denna är mycket bättre. Sjuds i en timma samt röks därefter. Alla recept kommer i ett senare inlägg!

Kryddblandningen kunde Hans utantill och det var underbart att se hans ”vägning” i handen med alla kryddor. Vi fick en fantastiskt god öl under kursen.

Det gick oerhört snabbt med all tillverkning, efter ca 2 timmar hade vi gjort 5 st olika korvar. Tanken var att de tyska deltagarna fick sin korv hemskickad efter rökning via posten medans vi fick ta med den direkt efter rökning. Hans tyckte eftersom han inte behövde skicka korvar till oss och således slapp porto fick vi mer korv med oss hem än förväntat.
20180428_092901
Vi vägde inte men tror det är ca 8-9kg korv samt jag köpte till Kammschinken och Servelat av gris.

Vi fick problem vid incheckningen på flygplatsen för vi hade för mycket vikt men snabbt stuvade vi om till handbagage och chansade på att det går igenom säkerhetskontrollen.

 

 

 

 

 

På eftermiddagen var det tänkt att vi skulle besöka Europas äldsta bränneri Schlitz-Lauterbach.  Men tyvärr hade dom stängt för rengöring av bränneriet. MEN vi åkte dit dagen efter och fick en guidad tur, inlägg kommer senare. Istället åkte vi häst och vagn runt i byn Maar samt ute på landsbygden, trevlig upplevelse.

Würstseminar/kursen  rekommenderar  jag starkt. Vi bokade tidigt och åkte ner onsdag. Torsdag kurs, besök på Schlitz bränneri samt Fehrmann, charktillbehörsaffär på  fredag.

Recept kommer i senare inlägg!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.