Styckandets konst

Gris

20181026_090024.jpgNågot som är mkt bra att kunna är styckning.
Jag har tillsammans med några personer återigen haft egna grisar i år, 3st. Rasen är en blandning av 4 st raser så jag kan inte ange exakt vilka det var eller procentandel. Man kan ju givetvis även om man har egna grisar köpa in tjänster som slakt och styckning. Det finns många duktiga styckare i vårt avlånga land.

Då grisar inte behöver hängmöras på samma sätt som ett nötdjur eller älg, slaktade vi på torsdag och styckade på lördag. Herrmansdorfer i Bayern, Tyskland tillämpar varmslaktning. Den stora fördelen är att musklerna bibehåller sin vattenhalt och färskkorvsprodukterna blir väldigt saftiga och fina utan syntetiska tillsatsmedel.

Att beskriva i detalj hur jag styckar en gris skulle bli ett långt och svårt inlägg så jag rekommenderar Svenskt Kötts styckningsvideo, mkt bra. Det finns även planscher på styckningsdetaljer att ladda ner eller köpa.

Den stora/största fördelen med egenstyckning är att man har kontroll på styckningsdetaljer och kan stycka ut detaljer som inte finns, eller finns i begränsad mängd i detaljhandeln. T ex Pluma, Secreto. En detalj på framdelen av gris som sitter vid skulderbladet. Otroligt fin att steka eller grilla snabbt. Det finns en bra video här där man styckar ut Pluma/Secreto.

 

Lamm

Det finns en fantastiskt video där en engelsman styckar ut sadeln (ryggytterfiler) på lamm samt fyller och binder ihop. Så långt från amerikanska gigantknivslaktarskolanjätteköttstycken (osmakligt) man kan komma, se och njut!

Jag styckade även 2 st baklår att lamm.

 

Men till sist, tänk på att inte äta för mycket kött. Inte bra för din hälsa eller miljö.
Men ät kvalitetskött och ta tillvara alla styckdetaljer.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.