Lufttorkad Culatello

Tunnt skuren lufttorkad skinka

Lufttorkad Culatello eller del av baklår på gris är en favorit. Att efterlikna eller ens komma i närheten av Italienska Culatello di zibello är svårt för att inte säga nästan omöjligt. Det börjar med att ha rätt sorts gris. Sedan skall den födas upp på rätt sätt, stor fetlagd med rikligt insprängt fett/späck samt gärna hondjur. När detta uppnåtts är det torknings och mognadsprocessen som tar vid. Culatello di zibello lufftorkas på låglandet vid Poflodens stränder. Där uppnås rätt temperatur och luftfukighet. Efter det väntan. 

Mina lufttorkade baklår är från egen gris men den uppfyller inte alls kraven som jag sagt enligt ovan. Denna har hängt i ca 1 år och är nu mogen att skördas. Som ni ser på bilden en del mögel bildats på ytan rengör jag skinkan med rödvin. Rödvin dränks in i en kökshandduk och läggs runt skinkan i ca ett dygn.  Detta underlättar även borttagandet av fjälstret runt skinkan. Fjälstret består av en stor urinblåsa från gris köpt hos KA Lundgrens.

Uppskärningen är mkt vikti! Tunnt, tunnt, tunnt det underlättar oerhört med en bra skärmaskin. Man kan skära med en lång vass kniv men en skärmaskin är bättre. Ät och njut, gärna med lite rödvin ocn brödbitar i olivolja.

5 reaktioner till “Lufttorkad Culatello”

 1. Hej Kenth
  Vilken av våra grisraser skulle du bedömma vara lämpligast att prova och lufttorka?
  Skulle vara kul att prova.

  Gilla

  1. Jag är egentligen ingen expert på grisraser men vet att man ofta har Linderödssvin till lufttorkat.
   Det viktiga är dock att det är ett stort djur, inte de små svenska slaktsvinen på 100-120kg. Helst 200+ kilo och gärna hondjur som fått några år på nacken. Dom har mer insprängt fett och gamla hondjur släpper vattnet på ett bättre sätt.

   Med vänlig hälsning
   Kenth

   Gilla

 2. Hej Borglund! Tack för en bra blogg. Jag är imponerad av all information och kunskap som delges! Jag har en fråga gällande dina fina etiketter med för-perforerade hål – var kan man hitta dessa? God jul!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.