Allt är inte korv som glimmar

Jag är i ett avseende lyckligt lottad. Sedan ca 5 år tillbaka har jag fri tillgång till ostron och då menar jag fri.

Vi bor inte långt från Stigfjordens naturreservat på Tjörn. Där har den invasiva arten Stillahavsostron, Japanska ostron eller det riktiga namnet Crassostrea gigas etablerat sig. Jag är en ostronfanatiker. Tycker om alla varianter men den färska med citron, tabasco eller balsamvinäger är den bästa. Denna art går inte att jämföra med den svenska Ostrea Edulis vilket i mitt tycke slår allt.

Min familj tycker också om ostron men kan nöja sig med ett eller två. Därför har jag försökt att tillaga på olika sätt men nu hittat en mycket bra förädling/transformation av ostron, friterade ostron.

Att fritera ostron är väldigt enkelt.

 • Ta ur ostronmuskeln och blanchera mkt snabbt i kokande vatten. Ca 3-4 sek. Då dra ostronet ihop sig och blir fastare att fritera
 • Ta upp och vänd ostronet i först vetemjöl, sedan uppvispat ägg, till sist i panko. Jag tycker panko är bättre än t ex ströbröd då det är godare och ser bättre ut.
 • Fritera vid ca 160°C

Smaken blir fantastisk. Friterad med ostronsmak. Ostronsmaken försvinner inte men den ”slemmiga” (som många tycker) konsistensen försvinner. Det är oftast detta som ostronskeptiker inte tycker om. Jag kommer att göra detta för att ”frälsa” mina iche ostronätande vänner.

8 reaktioner till “Allt är inte korv som glimmar”

 1. Känns väldigt gott när du berättar. Skall pröva. Tack för allt du skriver om kött och korv. Väldigt inspirerande. Uppskattar det väldigt.
  Krister

  Gilla

 2. Hej
  Unge man
  Jag söker ett gott recept på tungaladåb. eftersom du har många följare förväntas ett gott recept relativt omgående! För övrigt har jag investerat i pressyltformar från Brolin och jag kan även tänka mig recept på
  Pressylta med tunga ock kycklingfile.
  Skulle ostronen bli för många,kan jag tänka mig en resa från mitt älskade Skåne till Tjörn för hämtning,men
  då inkluderat med nykokta räkor!Ser fram mot svar
  Bengt-Göran Liljedahl
  bglil@telia.com

  Gilla

  1. Tyvärr något recept på tungaladåb har jag inte. Däremot när jag var på kurs hos eldrimner gjorde vi sylta av mindre åtråvärda bitar, typ tunga.
   Recept kommer senare.

   Stigfjorden är full av ostron så det är bara att plocka men man måste ha markägarens tillstånd.
   Räkor rekommenderar jag från räktrålaren Arkö. Arköräkor är ett begrepp på Tjörn!
   https://sv-se.facebook.com/swedishshrimps/
   Mvh
   Kenth

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.