Sylta

Sylta i äggostform

Jag blev mycket inspirerad av en FB väns inlägg om pressylta. Jag har stora pressyltaformar men vill ha mindre syltor då det är i princip bara jag som äter i familjen. Som basråvara i syltor används oftast huvud eller lägg av gris/nöt/djur. Jag hade inget av detta hemma så det fick bli av kotlettrad, onödigt fin till sylta och ingen gelatin i köttet. Som parentes kan sägas att jag brukar dyka ner i pensionärslådan och köpa kött med kort datum för halva priset, detta var en sådan bit. Sedan hade jag svål i frysen som också används för att få lite textur och smak på syltan.

Jag har också köpt en liten rostfri form för att göra pressade charkuterier. Tänkte använda den för att testa.

Att göra min sylta är mkt enkelt:

 • Ca 1 kg kött (I mitt fall kotlettrad av gris, använd normalt huvud eller lägg)
 • Ca 300g svål
 • Ca 15 kryddpepparkorn
 • 2 gula lökar
 • ca 2-3 g ingefära
 • Lite muskotnöt
 • 5 lagerblad
 • ca 25 g salt/kg kött
 • 3-4 vrid på min vitpepparkvarn (2-3 g/kg)
 • Samma som ovan men med svartpeppar

Skär köttet i den storlek du vill ha, jag skar i ca 2 cm kuber. Svålen lade jag i som den var.
Jag lade allt i en kastrull och hällde på 2l vatten. Kokade upp och skummade av. Efter att du skummat av tillsätt kryddorna. Jag vill ha mina kryddor med i syltan, vill du inte det lägg kryddorna i en tygpåse eller tesil som får koka med. Koka så allt blir mycket mört, jag kokade i ca 2 tim.

Innan vattnet hälldes på, jag gjorde inte som jag skrev utan kokade upp först med alla kryddor, Det är inte bra då det blir svårare att skumma av.

Under tiden som allt kokade förbereder jag små formar, portionsformar av äggost!
Klädde äggostformarna med plastfolie så att det lossnar lättare efter dom kallnat.

Små äggostformar

Jag maler allt i den grövsta hålskivan jag har, man kan hacka givetvis också men som sagt jag valde att mala. Jag smälte 4 st gelatinblad i lite av resterande lag/kokvattnet. Blandade i lagen i köttmassan så att jag fick en ganska lös konsistens.

Tog köttmassan och fyllde mina formar och ställer kallt över natten.

Dagen efter tog jag fram och smakade. Smaken är mkt god men syltan blev alldeles för fast. Vill inte ändra på kryddningen men kommer att ändra på gelatinbladen. Nästa gång skall jag använda lägg. Då behövs inte gelatin eller mkt lite. Vill ha en lösare konsistens ala köpesylta. Min blev hård för hård. Kommer också att använda mig av hacktekniken inte mala. Vill ha lite grövre struktur i syltan.

Formen gillar jag. Lagom portionsstorlek på sylta. Har sökt små pressyltaformar men hittar inte. Letar även i Tyska webbutiker. Är det någon som har eller vet hör av er.

4 reaktioner till “Sylta”

 1. Hej tack för all generös kunskap du delar med dig av. Har haft mycket hjälp av dig i mina lufttorkningsprojekt. Jag har jobbat 18år på en mindre korvfabrik i Boden men jobba nu mer med kött på ica. Jag har investerat i utrustning för några 100tk under åren till en gårdschark men inte hitta någon lokal. Jag håller nu på att bygga ett mindre klimatrum i garaget då, kommunen säger att det kanske skulle kunna fungera. Jag tänkte bara tipsa om en plug and play styrning som verkar prisvärd för dem som inte är lika händig som dig på elektronik. Finns även med hyrometer styrning. Jag har inte provat dem själv men de ska fungera bra. Jag kör med sonoff styrning via wifi som jag hittade på wish. https://www.olbryggning.se/inkbird/102128/inkbird-wifi-itc-308-temperaturkontroller-med-wifi?gclid=CjwKCAiAiML-BRAAEiwAuWVggtQ7SBZbO0TBK_G-pC9QgB6A4EkDQMsxMEXEPXT7cAadiKccreElDhoCXTkQAvD_BwE%5BImage%5D

  Mvh Gustav Vernblom Boden

  Skaffa Outlook för Android

  ________________________________

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.