Weber, kallröktillsats

Min rök har brunnit upp. Ja det är sant. Den brann faktiskt upp. Jag blev egentligen inte så ledsen för det utan nu kan jag äntligen bygga den rök jag vill ha. Har skrivit om detta i ett tidigare inlägg.

Jag var i akut nöd att kunna röka några lufttorkade kotlettrader så vad göra? Jag sonderade marknaden och fann att Weber har en liten röktillsats till sina grillar. Själv har jag en Weber gasolgrill som står på altanen. Sagt och gjort åkte till min välsorterade ICA i Skärhamn jag vet att dom har massor av grillgrejor o tillbehör av Weber. Hittade denna kallröktillsats att användas i grillen.

Lite tur hade jag den var nedsatt i pris så jag köpte den för ca 400:- normalpris ca 550:-

Väl hemma igen tog jag min rök packade upp och visste sedan tidigare att det krävs fina spånor för att den skall glöda. Har en lite säck med fina spånor 0-2 mm. Tände den och väntade. Det tog inte mer än nån minut så slocknade det. Försökte igen men slocknade. Så höll det på. Tog in hela röktillsatsen satte den i ugnen och i ca 50°C och torkade spånorna. Hjälpte inte, slocknade. Som alla andra gick jag ut på vissa forum och sökte hjälp. Den allstämmiga stämman sade – köp weber originalspån, fint som mjöl.

Fick återigen åka till butiken och köpta ett paket spån. Hemma så tände jag upp och nu fungerade det.
Spånet är fruktansvärt dyrt och rökkostnaden skenar ivär. Ett paket går på ca 70-85:- beroende på vilken butik man tittar i och räcker bara till två rökningar. Rökavgivelsen blir dock rätt så hyfsad men kanske i lite klenaste laget. Men man kan ju inte förvänta sig mer av denna lilla enhet. Det finns massor av liknande kopior (original?) som går att kallröka med. Nu slumpade det si så att jag fann denna först i min butik.

Fördelar:

 • Liten och tar inte så mycket plats
 • Ger inte så mycket värme
 • Billig i förhållande till en stor grill
 • Hyfsat med rök om man ser till storleken
 • Fungerar bra som smaksättare till små volymer av hobbyrökning, någon gång då o då
 • Hyfsad brinntid ca 10 tim

Nackdelar

 • DYR I DRIFT
 • Kräver Webers originalspån eller liknande som är mycket finkornigt som mjöl!
 • Vet inte om den är i rostfritt eller bara svartlackad metall
 • Dyr i inköp

Om ni bara skall röka lite då o då kan det vara ett bra köp. Skall ni röka mycket glöm det. Köp något annat.

2 reaktioner till “Weber, kallröktillsats”

 1. Min avsikt är inte att få dig mer irriterad över Webers kallröktillsats men faktum är att det går lika bra att göra strängar med webers rökspån på en plåt, spiral eller labyrint men se till att det är minimum 1cm mellan strängarna så inte glöden gör övertramp. Om man önskar tätare rök kan man tända i båda ändar. Hur som helst jag instämmer till 100% att det är bättre med en rejäl rök. Ha det gott.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.